I helgen har jag och min vän Mari haft en syjunta och hon visade mig hur man kunde göra enkla tyllkjolar. Hon gjorde en till sin son för ett tag sen och han älskade den. Så jag ville göra en åt mina två stora för att jag misstänkte att de skulle älska kjolarna lika mycket.

De stora kjolarna är gjorda av ca 48 remsor som är 120x15cm (det gör att längden på kjolen är ca 60 cm eftersom remsorna viks dubbelt) och remsorna knyts sedan fast på ett resårband. På varje kjol valde jag att bara använda 5 av färgerna. På min sons använde jag exempelvis inte den rosa färgen utan tog dubbelt av grön som är hans favoritfärg, och på min stora dotters tog jag dubbelt rosa eftersom det är hennes favoritfärg men inget grönt. Det gjorde jag egentligen bara för att kunna se skillnad på kjolarna så att vi slipper bråk senare.

Den lilla kjolen har remsor som är 60x15cm (dvs en längd på ca 30 cm) och jag tog ganska få remsor, bara tills jag tyckte det såg bra ut för att inte göra den för otymplig för lillan. På den här använde jag alla färger eftersom storleken gör att jag kan se att det är hennes.

Det är som sagt lätt att föra kjolarna och det enda som tar tid är klippandet och att knyta fast remsorna. Jag satte fast resårbandet runt mitt knä när jag knöt fast remsorna för att få stöd och hjälp att få alla remsor åt samma håll. Eftersom jag gjorde alla kjolar samtidigt vet jag inte riktigt hur lång tid en tar men alla tre tog ca 2 timmar och då är det lite medlande mellan barnen inräknat. Mina stora kjolar blev lite lösa runt magen. När jag mätte ut omkretsen räknade jag inte med att tyllet skulle spänna ut resåren så  jag kommer förmodligen får korta in dem lite.

Barnen älskade kjolarna: lillan snurrade runt, runt och de två stora har lekt prinsessa sen i söndags. Kjolarna fungerade även som roliga peruker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *