Nu har jag varit med på min första sew-a-long och så klart är det en Runi-sew-a-long eftersom jag blivit galen i hennes mönster. En Sew-a-long är när man tillsammans med andra syr samma mönster och då gör en liten bit av plagget i taget, på bestämda dagar. Jag gick med i facebook-gruppen redan i somras men dom har haft paus under sommaren så jag blev jätteglad när det startade igen. Jag hade inte mönstret innan men har velat testa ett raglanmönster så jag köpte det både i vuxen och barn men bestämde mig för att göra en tröja till Mellan.

Jag har föresten just förstått vad raglan är; det var inte lätt att hitta på nätet eftersom jag alltid sökte på raglantröja eller liknande. Men när man googlade bara raglan fick jag veta att det är ett sätt att skapa ärmarna på ett plagg, dvs ärmen börjar vid halsringningen och inte vid axeln. Nu när jag vet det så ska jag erkänna att det ofta är sådana tröjor som jag tycker är finast när jag kikar borde på köpa och egengjorda kläder, så det kommer nog bli fler i framtiden.

Så planen för sew-a-long såg ut så här:

  • 26/8: print and cut pattern + choose fabric
  • 28/8: cut fabric
  • 30/8: pockets
  • 2/9: colourblocking (optional) and shoulderdetail (optional)
  • 4/9: raglanseams

  • 6/9: neckbinding/cowl/hood
  • 9/9: cuffs and waistband
  • 10/9: finish – winner will be drawn

Mellan älskar grönt. Allt han gör är att prata färger, han identifierar människor med färger och allt han vill leka med eller ha på sig ska vara grönt. Så jag har så klart letat grönt tyg men det har varit svårt att hitta nåt då han vill ha en klargrön nästan limegrön färg. Och grönt verkar inte vara så trendigt just nu så det finns inte så mycket gröna tyger, men när jag var på Symässan hittade jag det här fina tyget från Fossan Design. det är lite mörkare än jag velat men den var grön och jag älskade grodorna så det får vara bra nog.

Mönstret var lätta att följa och jag gillade verkligen ihopsättningen av ärmarna, det var nästan lite magiskt när man gjorde sista sömmarna och helt plötsligt var tröjan hel, trots så många delar. Jag valde den spetsiga huvan som fanns med i mönstret och att göra axeldetaljen.

Grodtyget var lätt att hantera men jag hade väldiga svårigheter med det helgröna tyget. Det rullade sig väldigt mycket och gled runt en del. Jag hade tänkt att kanta fickan med det tyget men det gick bara inte att skära till remsorna och än mindre remsor som skulle fungera i min nya coola bandkantare (tyget rullade bara ihop sig och gick inte att få rakt). Jag försökte med allt jag kunde komma på; stryka, ta större bitar, knappt röra tyget, sträcka tyget osv. Så till slut (efter ca 2 timmar!) gav jag upp mina försök och bytte till en mörkblå mudd för kantningen av fickan. Det gick bättre med de större bitarna av grönt till huva och mudd men jag tror det kommer att ta ett tag innan jag tar fram det tyget igen…

Tröjan är sydd i stl 116 då Mellan ligger mellan 110/116 och jag tycker den passar perfekt. Den är lagom på alla håll, halsringen fungerar men den hade kunnat vara lite lite större, för att lättare få den över huvudet. Luvan är lagom stor och tung så han kan faktiskt använda den själv på ett bra sätt. Det ena negativa med mönstret är att jag tycker att fickans hål är väldigt litet i den här storleken. Själva fickan kan han så in handen i men hålet för fickan är det knappt så att det går.

Material

Mönster:

Tyg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *