Lilla har varit helt tokig i sina dockor på senaste tiden och hon är så söt med dom. Vi har haft en docksäng sen Stora var liten men sängkläderna till den var ganska usla och tappas alltid bort så jag tänkte göra lite nya.

Bäddmadrass och spjälsängsskydd

Jag började med att göra en madrass och en bit skumgummi som vi fick med i inpackningen av våra nya fåtöljer. Jag skar ut en bit som var lika stor som sängens botten och sydde sedan ett överdrag med tyg från ett gammalt spjälsängsslakan som inte längre används. Jag fäste även band i hörnen så att jag knyta fast madrassen så att den inte försvinner ut sängen lika lätt.

Bland kläderna som svärmor kom över med för ett tag sen fanns ett par superhärliga byxor med fåglar på som jag bara älskade. Jag har funderat på att använda det som täckte till docksängen men hur jag än klurade fick jag inte riktigt till det. Så tillslut bestämde jag mig för att göra ett spjälsängsskydd för att få sängen att se lite mysigare ut, speciellt när täcke och kudde är på vift.

Jag klippte upp byxorna i olika långa remsor så var ca 10 cm höga och sydde samman till en lång rektangel som jag sedan trädde genom spjälorna för att avgöra rätt längd på och sedan sy ihop den öppna änden.

Jag satte dit två colorsnaps från Prym i mörklika så att den går att öppna och stänga om man vill ta bort den.

Jag är grymt nöjd över hur det blev. Redan utan täckte och kudde ser det så mysigt ut! Jag kunde inte hålla mig så den inviges redan i morse och Idun har lekt att dockorna sovit halva dagen.

Kudde och täcke

Jag bestämde mig för att göra två uppsättningar av kuddar och täcken i en förhoppning av att någon skulle kunna stanna i sängen och den andra kan så vara i dockvagnen eller någon annan stans.

Alla mina mönstrade tyger var lite fel till det rosa och lila som sängen nu hade så jag bestämde mig för enfärgat med piffade upp det lite med en handritad applikation. Applikationerna är påsydda med en vanlig sicksack i längd 1 och stygnbredd 4.

Det rosa och blå tyget är två linnen från svärmors påse., det är föresten det gula tyget på applikationerna också. Jag lade in ett extra lager och polyesterfleece som jag hade liggande för att ge lite tyngd till täcket (det blev grymt bra). Täcket är 45×33 cm, det är utmätt för att passa i sängen men samtidigt vara lite bredare så att den kan gå upp på dockan utan att bli för kort. Jag testade runt lite med olika tyger och måttbandet för att hitta ett mått jag tyckte var bra.

här innan ja vrängde täcket

Jag hade tillräckligt kvar av linnena för att sy kuddarna i matchande färger så det gjorde jag. Jag fyllde kuddarna med det lilla som blev kvar av tröjorna och av spillet från overlocken, jag skar upp allt i mindre delar för att det inte skulle bli så knöligt. Att jag inte använde nåt fluffigt har gjort att de har lite extra tyngd men fortfarande är väldigt mjuka. Kuddarna är ca 15×21 cm och det är ett mått som jag helt enkelt tyckte såg bra ut i sängen.

Det kanske märks men jag är väldigt stolt och nöjd över det här projektet. Det tog mycket längre tid än planerat (som alltid) men det var roligt och resultatet blev strålande. Jag tycker verkligen om tyngden i täcke och kudde, det gör att det känns stadigare och mysigare än det gamla tråkiga som kom med sängen.

Lilla fick kuddarna och täckena i julklapp och springer runt med dom hela tiden. Och nu är det mindre ilska på att täckena inte passar eller kan läggas över dockor och djur i sängen eller dockvagnen så jag lyckades med alla min mål.

Det är lite extra kul är det att hela projektet är återbruk från sånt som legat runt hemma.

Material

Tyg:

  • spjälsängslakan från Ikea (madrassen)
  • mönstrade stretchjeans (spjälsängskyddet)
  • vävt lite fladdrigt tyg (täcken och kuddar)
  • Vävt tyg, känns som en linne blandning (applikationer)
  • polysterfleece (täcke)

Övrigt:

  • Prym – Colorsnaps lila

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *